Notícies recents

Avui comença la 20a edició de l'(a)phònica

Avui, divendres 28 de juny comença la vintena edició de l’(a)phònica, Festival de la Veu de Banyoles, amb les veus d’Albert Pla & The Surprise Band, Gorka Urbizu, Marina Herlop i Mireia Calafell & Nil Ciuró. Fins al diumenge 30 de juny el festival comptarà amb una quarantena d’actuacions i activitats paral·leles per a tots els públics, al voltant de la veu. Les entrades per als espectacles que en requereixen es poden adquirir [aquí][1].

El festival començarà amb l’espectacle Emergències, de Mireia Calafell & Nil Ciuró, un recital poètic que es podrà veure per primera vegada a les comarques gironines, coorganitzat amb Òmnium Pla de l’Estany i la col·laboració de la Biblioteca Pública del Pla de l’Estany. Una proposta que mostrarà els poemes de la guanyadora del Premi Carles Riba de Poesia 2023, amb l’acompanyament de ritmes electrònics i experimentals del pianista Nil Ciuró, i que està coproduït pel Festival Poesia i +, FiraTàrrega i l’(a)phònica (19 h, Teatre Municipal, gratuït).

A continuació, es podrà descobrir la veu de Marina Herlop. Combinant formació clàssica i l’avantguarda sonora, la compositora, vocalista i pianista catalana s’ha fet un lloc destacat a l’escena de la música electrònica europea. Després de realitzar gires internacionals, arribarà a l’(a)phònica amb el seu pop electrònic (20:15 h, Auditori de l’Ateneu de Banyoles, 8 € anticipada / 11 € taquilla).

Més tard, serà el torn d’un dels plats forts del festival, que tindrà lloc en un entorn emblemàtic al costat de l’estany: Albert Pla & The Surprise Band, que presentarà Rumbagenarios, una proposta que barreja veterania i joventut al compàs del ventilador rumbero i del sàmpler electrònic. Un concert festiu i una posada en escena d’alta volada, amb coreografies i projeccions que ofereix una nova dimensió per a les cançons que l’han acompanyat al llarg de la seva carrera artística i també algunes peces inèdites (22 h, Estrella Damm Club Natació Banyoles, 21 € anticipada / 25 € taquilla).

Tancarà la primera jornada de festival, la presentació del nou disc de Gorka Urbizu, Hasiera Bat, a les comarques gironines. El músic i productor navarrès, conegut sobretot pel seu extens treball com a lletrista i compositor de Berri Txarrak, oferirà les cançons del seu primer disc en solitari (23:30, Juanola La Muralla, gratuït).

Activitats paral·leles per una experiència global
El mateix divendres 28 de juny tindran lloc dues de les activitats paral·leles programades per a aquesta edició. Es tracta del concert de La Simfònica de l’EMMB, a les 18 h a l’escenari Juanola La Muralla (gratuït) i del Tast de Concerts de Minibús Intergalàctic, que actuaran a les 19 h a Can Pericus (gratuït).