Avui comença la 20a edició de l'(a)phònica

Avui, divendres 28 de juny comença la vintena edició de l’(a)phònica, Festival de la Veu de Banyoles, amb les veus d’Albert Pla & The Surprise Band, Gorka Urbizu, Marina Herlop i Mireia Calafell & Nil Ciuró. Fins al diumenge 30 de juny el festival comptarà amb una quarantena d’actuacions i activitats paral·leles per a tots els públics, al voltant de la veu. Les entrades per als espectacles que en requereixen es poden adquirir [aquí][1].

El festival començarà amb l’espectacle Emergències, de Mireia Calafell & Nil Ciuró, un recital poètic que es podrà veure per primera vegada a les comarques gironines, coorganitzat amb Òmnium Pla de l’Estany i la col·laboració de la Biblioteca Pública del Pla de l’Estany. Una proposta que mostrarà els poemes de la guanyadora del Premi Carles Riba de Poesia 2023, amb l’acompanyament de ritmes electrònics i experimentals del pianista Nil Ciuró, i que està coproduït pel Festival Poesia i +, FiraTàrrega i l’(a)phònica (19 h, Teatre Municipal, gratuït).

A continuació, es podrà descobrir la veu de Marina Herlop. Combinant formació clàssica i l’avantguarda sonora, la compositora, vocalista i pianista catalana s’ha fet un lloc destacat a l’escena de la música electrònica europea. Després de realitzar gires internacionals, arribarà a l’(a)phònica amb el seu pop electrònic (20:15 h, Auditori de l’Ateneu de Banyoles, 8 € anticipada / 11 € taquilla).

Més tard, serà el torn d’un dels plats forts del festival, que tindrà lloc en un entorn emblemàtic al costat de l’estany: Albert Pla & The Surprise Band, que presentarà Rumbagenarios, una proposta que barreja veterania i joventut al compàs del ventilador rumbero i del sàmpler electrònic. Un concert festiu i una posada en escena d’alta volada, amb coreografies i projeccions que ofereix una nova dimensió per a les cançons que l’han acompanyat al llarg de la seva carrera artística i també algunes peces inèdites (22 h, Estrella Damm Club Natació Banyoles, 21 € anticipada / 25 € taquilla).

Tancarà la primera jornada de festival, la presentació del nou disc de Gorka Urbizu, Hasiera Bat, a les comarques gironines. El músic i productor navarrès, conegut sobretot pel seu extens treball com a lletrista i compositor de Berri Txarrak, oferirà les cançons del seu primer disc en solitari (23:30, Juanola La Muralla, gratuït).

Activitats paral·leles per una experiència global
El mateix divendres 28 de juny tindran lloc dues de les activitats paral·leles programades per a aquesta edició. Es tracta del concert de La Simfònica de l’EMMB, a les 18 h a l’escenari Juanola La Muralla (gratuït) i del Tast de Concerts de Minibús Intergalàctic, que actuaran a les 19 h a Can Pericus (gratuït).